eurodane@eurodane.cz
+420 608 737 948
online poptávka

Aktuální stav (do konce roku 2024):

Dohody o provedení práce (DPP) s měsíčním příjmem do 10 000 Kč u jednoho zaměstnavatele nepodléhají povinnosti odvádět pojistné na sociální a zdravotní pojištění.

Co se změní od roku 2025:

Od roku 2025 dojde k zásadní změně ve způsobu, jakým se bude posuzovat účast na pojištění u DPP. Účast bude podobná tomu, jak v současnosti fungují dohody o pracovní činnosti (DPČ). Pokud bude mít zaměstnanec u jednoho zaměstnavatele více DPP, budou se příjmy ze všech těchto dohod pro účely sledování limitu sčítat.

Nový režim oznámené dohody

Zaměstnanec si bude moci u jednoho zaměstnavatele nahlásit tzv. režim oznámené dohody. Tato dohoda bude mít výhodnější podmínky. Povinnost odvádět pojistné vznikne až při překročení limitu 25 % průměrné mzdy za daný rok (předpokládá se, že tento limit bude vyšší než současných 10 000 Kč měsíčně). Režim oznámené dohody si volí zaměstnanec a zaměstnavatel tuto dohodu nahlásí na správu sociálního zabezpečení, která následně informuje i zdravotní pojišťovnu zaměstnance.

Režim neoznámené dohody

U ostatních zaměstnavatelů, kde zaměstnanec neohlásí režim oznámené dohody, budou platit režim neoznámené dohody. V tomto režimu podléhají dohody o provedení práce povinnosti odvádět pojistné na sociální a zdravotní pojištění, pokud příjem z dohody překročí limit pro zaměstnání malého rozsahu (v roce 2024 je tento limit stanoven na 4 000 Kč; limit pro rok 2025 ještě nebyl stanoven). Příjmy ze všech dohod u jednoho zaměstnavatele se budou pro účely sledování limitu sčítat.

Nová pravidla pro zdravotní pojištění u DPP od 1. ledna 2025

Od 1. ledna 2025 bude u dohod o provedení práce (DPP) vznikat povinnost účasti na zdravotním pojištění za stejných podmínek, jaké platí pro účast na sociálním pojištění. Pokud zaměstnanci vznikne povinnost odvádět zdravotní pojištění, zaměstnavatel ho přihlásí na zdravotní pojišťovnu prostřednictvím tiskopisu Hromadné oznámení zaměstnavatele, což je stejný postup jako doposud.

V případě, že zaměstnanci vznikne účast na zdravotním pojištění, musí zaměstnavatel odvést zdravotní pojištění alespoň z minimálního vyměřovacího základu, kterým je minimální mzda pro daný rok. Pro rok 2024 činí minimální mzda 18 900 Kč. Pro rok 2025 se očekává její navýšení.

Tato povinnost se nevztahuje na zaměstnance, kteří jsou osvobozeni od doplatků do minima, například osoby, za které platí pojistné stát (důchodci, studenti do 26 let, osoby na rodičovské dovolené, příjemci peněžité pomoci v mateřství atd.), nebo na osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), které již odvádí zálohy na pojistné alespoň z minimálního vyměřovacího základu.

Pokud má zaměstnanec více DPP s účastí na zdravotním pojištění, vyměřovací základy se sčítají. Pokud však zaměstnanec splní minimální vyměřovací základ z jiného zaměstnání, není povinen odvádět zdravotní pojištění z minimálního vyměřovacího základu z dohod o provedení práce. Zaměstnavatel musí splnění těchto podmínek prokázat.

Příklady pro ilustraci

1. Příklad: Zaměstnanec s více neoznámenými dohodami u jednoho zaměstnavatele

Zaměstnanec má dvě neoznámené dohody u jednoho zaměstnavatele. Za leden 2025 si na první DPP vydělal 3 000 Kč a na druhé DPP 4 500 Kč. Předpokládaný limit účasti na nemocenském pojištění v roce 2025 je 4 500 Kč. Celkový příjem zaměstnance za leden 2025 je 7 500 Kč, což překračuje limit pro zaměstnání malého rozsahu. Proto vzniká povinnost odvádět pojistné na nemocenské i zdravotní pojištění z obou těchto příjmů.

2. Příklad: Zaměstnanec s dohodami u dvou různých zaměstnavatelů

Zaměstnanec má uzavřené dvě dohody, každou u jiného zaměstnavatele. U zaměstnavatele X si za leden 2025 vydělal 3 500 Kč, u zaměstnavatele Y 2 000 Kč. Předpokládaný limit účasti na nemocenském pojištění v roce 2025 je 4 500 Kč. Jelikož ani u jednoho zaměstnavatele nebyl tento limit překročen, nevzniká povinnost odvádět pojištění z žádné z těchto dohod. Příjmy budou pouze vykázány v měsíčním hlášení DPP daných zaměstnavatelů.

3. Příklad: Minimální vyměřovací základ pro zdravotní pojištění

Zaměstnanec má u zaměstnavatele v lednu 2025 neoznámenou DPP s příjmem 5 500 Kč. Tento zaměstnanec nemá jiný zdroj příjmu, ze kterého by byl kryt minimální vyměřovací základ, a není ani osobou, za kterou by pojistné hradil stát. Vzhledem k tomu, že výdělek přesahuje limit 4 000 Kč, vzniká povinnost odvádět zdravotní pojištění. Toto pojištění musí být odvedeno z minimálního vyměřovacího základu, který pro rok 2024 činí 18 900 Kč.

Spočítejte to i mně